Nemecko - Grécko 4:2 v 1/4-finále, Nemci do semifinále

23.06.2012 Celý región

Gdansk 22. júna (TASR) - Nemecká futbalová reprezentácia zvíťazila v piatkovom druhom štvrťfinále EURO 2012 v Gdansku nad Gréckom 4:2 a zaistila si postup medzi najlepšiu štvorku. Nemci si v druhom semifinále vo Varšave (28. júna o 20.45 h) zmerajú sily s lepším z dvojice Anglicko - Taliansko.

Skóre zápasu otvoril utešenou strelou v 39. minúte kapitán Nemecka Philipp Lahm. Obranca Bayernu Mníchov sa dostal v otvorenom priestore k lopte, potiahol ju a strela falšom mu skvele sadla, Sifakis nemal nárok. Na začiatku druhého dejstva však Grékom vyšiel brejk, na ktorého konci bol Samaras a začínalo sa odznova. Nemci si ale semifinále nedali zobrať a tromi gólmi v priebehu 13. minút rozhodli o svojom triumfe. V závere ešte Salpingidis znížil na 2:4.

štvrťfinále:

Nemecko - Grécko 4:2 (1:0)
Góly: 39. Lahm, 61. Khedira, 68. Klose, 74. Reus - 55. Samaras, 89. Salpingidis (z 11m)
Rozhodcovia: Skomina - Arhar, Žunič (všetci Slov.)
ŽK: Samaras, Papastathopoulos (obaja Gr.)
39.000 divákov.

zostavy a striedania:
Nemecko: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Reus (80. Götze), Özil, Schürrle (67. Müller) - Klose (80. Gomez)
Grécko: Sifakis - Torosidis, Papastathopoulos, K. Papadopoulos, Tzavellas (46. Fotakis) - Makos (72. Liberpoulos), Maniatis - Ninis (46. Gekas), Katsouranis, Samaras - Salpingidis

Na mimoriadne ťažkom teréne, mokrom a podmočenom, sa hralo od úvodných minút podľa očakávaného scenára. Grécka hradba odolávala nemeckému tlaku. V 4. minúte neuznali slovinskí rozhodcovia gól Schürrlemu, aktívny bol tiež debutant Reus. Gréci vyčkávali na nebezpečný brejk, ale ich súper bol pozorný a Salpingidis ani Katsuranis neuspeli v náznakoch. Po úvodnej 20-minútovke Nemci pridali plyn a pred bránou Sifakisa horelo. Obrovská šanca Özila po peknej kombinácii stredom zostala nevyužitá, gól nepadol ani po akcii Reusa, na ktorého pokus nedočiahol ani Klose. O ďalšiu minútku bomba Reusa v ďalšej výbornej šanci preletela tesne nad. Potom nevyšiel brejk Salpingidisovi, neskôr to skúsil nádejne, no z diaľky, Ninis a Neuer sa len mierne zapotil. Z ľavej strany to skúšal aj Schürrle, ale strela mu nesadla a tak nemecký tlak pretavil až v 39. minúte na úvodný gól kapitán Lahm. Obranca Bayernu Mníchov sa dostal v otvorenom priestore k lopte, potiahol ju a strela falšom mu skvele sadla, Sifakis nemal nárok.

V druhom polčase už Gréci museli otvoriť hru. Vypracovali si pár náznakov šancí, ale cez nemeckú obranu sa nedostali. Ich súperi mali stále viac z hry a druhý gól mohli pridať v 52. minúte. Klose však v pokutovom území nedokázal posunúť na voľného Reusa. O tri minúty neskôr nečakane udreli Gréci. Rýchly brejk potiahol po pravej strane Salpingidis, ktorý prudkou prihrávkou našiel v šestnástke Samarasa a ten pretlačil loptu do siete - 1:1. O šesť minút sa však opäť menil stav. Boatengov prudký center Klose hlavou netrafil, no Khedira vypálil z voleja a lopta sa zastavila až v gréckej sieti. Nemecká ofenzíva opäť šliapala naplno a Gréci boli pod neustálym tlakom. V 68. minúte pridal ich tretí gól Klose a prakticky rozhodol o výsledku. Skúsený útočník si nabehol na center Özila a hlavou poslal loptu do siete - 3:1. Gréci v defenzíve úplne prepadli, proti o triedu lepším súperom vôbec nestačili. V 74. minúte pridal štvrtý gól Reus. V 89. minúte ešte Gréci znížili, keď Boateng v 16-tke zahral rukou a Salpingidis premenil penaltu.
 
 
 

Vyberte región